Il putem ajuta pe copil sa devina sociabil ?

Fiecare copil este unic. Si fiecare are un anumit fel de a fi innascut, care poatefi modelat, slefuit, adaptat solicitarilor mediului in timpul vietii, dar nu schimbat fundamental. Aceasta explica de ce unii copii sunt mai sociabili decat altii. Daca un copil este din fire inclinat spre interiorizare, rezervat, linistit, nu-l poti transfoma intr-un copil extravert, exuberant, legat de grup, vorbaret.

Pe langa aceste influente legate de structura innascuta, sociabilitatea este influentata si de mediul de formare (climatul socio-familial). Astfel, familiile copiilor sociabili nu se orienteaza in cresterea si educarea copiilor dupa norme rigide si severe, ci mai permisive, au aspiratii mai putin exigente, reusesc sa creeze un climat destins, securizant, optimist, cauta contactele sociale.

Si totusi sociabilitatea este o trasatura de personalitate ce poate fi consolidata prin educatie si autoeducatie. Un copil este mai mult sau mai putin sociabil. In mintea unui parinte se poate naste intrebarea: „Pot sa-mi ajut copilul sa devina sociabil ?”
Sigur ca da. Cum ? Iata cateva sugestii :
– Nu uitati ca jocul este o cale de dezvoltare a sociabilitatii. Copilul invata sa devina sociabil daca ii aratati cum sa se joace cu cei de varsta lui si cu adultii. Prin joc, copilul invata sa stabileasca relatii.
– Cautati cat mai multe ocazii pentru ca el sa cunoasca alte persoane, sa vorbeasca si sa se joace cu ele.
– Incurajati-l sa vorbeasca in public, in fata unor persoane cunoscute sau necunoscute. Invatati-l cum sa se exprime corect in diverse situatii. Laudati-l de fiecare data cand are o incercare reusita, astfel incat sa-i consolidati increderea in sine.
– Implicati-va impreuna cu copilul in jocuri cu roluri, la care participa mai multi copii. Se pot transpune in joc situatii de zi cu zi : „Cum sa ne comportam in vizita (la scoala, pe strada si alte situatii sociale) ?”. Jocurile de socializare incurajeaza imitatia si dezvolta abilitatile de comunicare verbala si nonverbala.
– In discutiile pe care le aveti, implicati si copilul.
– Incurajati copilul sa se joace cu cei de varsta lui. Urmariti-l mai intai in jocul cu ceilalti, participati daca este cazul si daca va solicita, apoi lasati-l sa se descurce si singur.
– Incurajati copilul sa initieze jocul, comunicarea si sa ia decizii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: