Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este descrisa ca o forma de inteligenta sociala care implica abilitatea unei persoane de a monitoriza sentimentele si emotiile proprii dar si ale celorlalti, sa faca deosebirea intre ele si sa utilizeze aceste informatii pentru a-si ghida gandirea si actiunile. Conform unor cercetari, abilitatea noastra de a face fata unei varietati de situatii sociale si de a ne controla impulsurile si emotiile este de patru ori mai importanta decat intelectul pentru construirea unei vieti de succces. Totusi, importanta intelectului nu trebuie nici ea subestimata. In timp ce intelectul te ajuta sa obtii un job, inteligenta emotionala te ajuta sa il pastrezi si sa avansezi in cariera.

Pentru ca ne dorim sa crestem niste copii ce vor deveni adulti de succes, inteligenta emotionala este un aspect important al acestei viziuni.

Ce inseamna inteligenta emotionala:
• Abilitatea de a face fata unei situatii dificile
• Abilitatea de a monitoriza propriile sentimente
• Abilitatea de a intui sentimentele celorlalti
• Abilitatea de a colabora cu ceilalti
• Abilitatea de a rezista unor tentatii in favoarea unui scop mai important
• Abilitatea de a intreprinde actiuni care iau in considerare nevoile proprii si ale altora.
Copiii inteligenti emotional poseda o varietate de abilitati sociale ce au fost cultivrate in timp.

3 secrete pentru cultivarea inteligentei emotionale:
• Ajuta copilul sa isi identifice sentimentele. Acesta este primul pas. Daca un copil nu poate identifica ce simte, cum ar putea sa isi controleze sentimentele sau sa le inteleaga pe ale celorlalti?
Multi parinti gresesc in acest punct pentru ca au fost la randul lor educati de parinti care i-au invatat sa isi reprime sau sa isi nege sentimentele. Lasa copilul sa isi traiasca sentimentele si ajuta-l sa le identifice. Foloseste fraze explicative clare cum ar fi, „Observ ca simti ca esti frustrat din cauza ca nu reusesti sa iti legi sireturile singur. Imi amintesc si eu cum este. Este destul de greu sa inveti sa legi sireturile, dar exerseaza si o sa vezi ca vei reusi. Lasa-ma sa iti arat un truc de-al meu, poate asa reusesti mai repede sa le legi.
Nu spune copilului sa taca si sa indure. Un copil caruia i se cere sa isi reprime sentimentele va exploda intr-un final si la va revarsa asupra altora, chiar si a ta, sau dimpotriva, le va interioriza.
Atunci cand inveti un copil abilitati ale inteligentei emotionale, il inveti cum sa identifice si sa recunoasca propriile sentimente. Odata ce reuseste sa faca asta, el va invata ca sunt momente in care situatia dicteaza ca el sa actioneze in ciuda sentimentelor sale, pentru binele tuturor celor implicati.
• Interactioneaza pozitiv cu copilul. Atunci cand il corectezi nu tipa, nu ridica tonul. (O discutie este o conversatie ce are loc intre doua persoane. Nu este o predica sau un monologe.) Nu uita, copilul invata cum sa interactioneze pozitiv cu ceilalti iar acest proces este unul de durata. Tipatul ii arata copilului tocmai ce NU este inteligenta emotionala. Atunci cand ridici vocea si tipi la el, il inveti ca pentru a se face inteles de altii, trebuie sa tipe si el.
Atrage-i atentia si corecteaza cu blandete, implicandu-l si pe el- subliniind ce a facut bine si consultandu-l despre ce ar fi putut face in plus pentru a lua mai mult in considerare sentimentelec celoralti. Acest proces il va ajuta pe copil sa isi dezvolte abilitati de auto-cunoastere, care conduc la o inteligenta emotionala.
• Da-i copilului un raspuns specific, pozitiv, legat de interactiunile sale cu ceilalti. Foloseste aceste raspunsuri pentru a-l ajuta sa isi descopere propria identitate, ca persoana careia ii pasa de ea si de cei din jur. Nu-i spune, arata-i prin cuvinte alese cu grija. De exemplu, ii poti spune „Am vazut cum l-ai ajutat pe fratele tau cand se simtea frustrat, desi el se purta urat cu tine. M-a impresionat ca in loc sa reactionezi la comportamentul lui, tu i-ai raspuns si i-ai dat ce avea nevoie. Cum te simti cand stii ca poti sa alegi sa reactionezi cu rabdare in fata furiei altei persoane?”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: