Rabdarea si lipsa ei

Nu le place sa astepte la rand. Se enerveaza daca nu se pot incheia la haina, sau nu pot nimeri cosul de baschet din primele incercari. Si atunci cand isi doresc ceva cu adevarat, poti fi sigur ca il vor vrea chiar acum.

Este normal. Rabdarea necesita autocontrol, iar acesta se dobandeste pe masura ce copiii cresc. Si totusi, parintii si educatorii au observat o nerabdare mai mare ca oricand la copiii de azi. Copiii nu par sa se poata concentra la o problema minora de rezolvat la scoala, nici la o vizita la zoo si nici macar atunci cand parintii le povestesc despre stelele de pe cer. Ei isi pierd mult mai repede atentia, si sunt mereu in cautare de altceva.

Familiile timpurilor noastre sunt pe deplin adaptate la un stil de viata ce pune acccent pe satisfacerea imediata a nevoilor. Suntem si mai ocupati, mai materialisti, mai grabiti si mai preocupati. Acesta sa fie motivul pentru care copiii nostri sunt mai putini rabdatori?

Conform specialistilor americani, se inregistreaza un trend periculos de crestere a nerabdarii copiilor. Atunci cand sunt confruntati cu rezolvarea unor sarcini mai dificile, copiii isi pierd rabdarea si renunta sa mai incerce sa rezolve sarcina data.

Problema este ca dependenta tot mai mare a copiilor mici de ecranul calculatorului, de imaginile ce se succed cu viteza si de subiectele de la TV sau jucariile electronice, scade puterea lor de concentrare si rabdarea de
a sta si a rezolva o situatie-problema din lumea reala.

“Daca un copil construieste un turn din cuburi si acestea se rastoarna, problema este: Cum sa construiesc un turn inalt fara sa se darame?” Copiii vor incerca pana vor invata ca partea de jos trebuie sa fie mai mare decat cea de sus. Dar copiii care se joaca la calculator pot sta 10 minute in fata ecranului la un joc, si apoi sa se mute pur si simplu la oricare altul.

Pe de alta parte, unii psihologi si terapeuti pun problema influentei parintilor care fara sa isi dea seama incurajeaza nerabdarea copiilor. Ei sustin ca atunci cand grabim copiii le incurajam nerabdarea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: