Avantajele cititului cu voce tare

Unul din cele mai bune lucruri pe care parintii le pot face pentru copiii lor este sa le citeasca de la varste cat mai mici. Copiii se vor bucura sa fie tinuti in brate si sa asculte vocile linistitoare ale parintilor, chiar daca nu vor intelege de la inceput toate cuvintele. Ei vor asocia cititul cu atentia, iubirea si imaginile frumoase.

Pe masura ce copiii cresc, parintii pot introduce cartile cu povesti si cu rime pentru copii. Chiar si la o varsta frageda vor incepe sa invete despre citit. Vor descoperi ca se citeste de la inceput spre sfarsitul cartii si ca imaginile inlocuiesc obiecte reale, ca scrisul de pe pagini reprezinta cuvinte si, ca paginile se citesc de sus in jos si de la stanga la dreapta. Cititul cu voce tare ii va pregati pe copii pentru invatarea cititului la scoala.

Atunci cand li se citeste, in creierul copiilor se formeaza conexiuni pe care le vor utiliza in experienta cititului. Isi vor dezvolta perceptia auditiva care le permite sa gandeasca despre cum suna cuvintele. In plus, cititul stimuleaza dezvoltarea limbajului copiilor pentru ca ei sunt ca niste bureti, ce imita tot ce aud. Ascultand povesti isi vor imbogati vocabularul si vor putea formula propozitii tot mai complexe.

Un alt avantaj al cititului cu voce tare copiilor este ca le educa atentia si stabilitatea ei, si capacitatea de a se concentra pe ceea ce aude. In plus, cititul ii face pe copii tot mai curiosi, o trasatura ce trebuie dezvoltata la copiii mici. Si desigur, copiii vor capata mai multe cunostinte despre lumea din jur.
Mai mult decat orice altceva, cititul le va insufla copiilor dorinta de a invata sa citeasca, dragostea pentru citit. Multi copii carora li se citeste incep sa citeasca singuri, fara vreo instruire formala.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: